Sons of Anarchy (2008–2014)

8.6

„Sons of Anarchy” a început în mod destul de transparent ca un riff despre povestea melancolicului Dane al lui Shakespeare.

Amplasat în mijlocul luptelor pentru putere ale unei bande din California cunoscută sub numele de Sons of Anarchy Motorcycle Club (SAMCRO, pe scurt), spectacolul a început cu Jax Teller (Charlie Hunnam) călcând în pantofii des purtati ai lui Hamlet, jucând un bărbat bântuit de recentul moartea tatălui său, pe care, în timp ce Jax își citește manifestul, îl auzim în narațiune, nu spre deosebire de fantoma tatălui iubit decedat al lui Hamlet.

Mama lui Jax, Gemma (perpetua subestimata Katey Sagal, câștigătoare a Globului de Aur, dar obscenată anual de Emmy) s-a căsătorit cu Clay Morrow (Ron Perlman), care a devenit noul șef al Fiilor.

Sons of Anarchy (2008) - Serial Tv
Sons of Anarchy (2008) – Serial Tv

De foarte devreme, se sugerează că mama și unchiul lui Jax ar fi avut ceva de-a face cu moartea tatălui său, iar personajele secundare au început chiar să fie paralele cu „Hamlet” dincolo de dinamica evidentă a mamei centrale, a fiului și a unchiului obstrucționat.

De la faptul că Clay și Gemma au chiar nume care îi imită pe Claudius și Gertrude (făcându-i pe mulți să se întrebe dacă Opie a egalat-o pe Ophelia și Piney va avea aceeași soartă ca și Polonius) până la finalul din două părți al sezonului patru intitulat „To Be”, Sutter. iar echipa sa s-a jucat deschis cu inspirația lor declarată, rareori copiand-o direct, dar ajustând spectatorii care ar putea face conexiunile adăugând un alt strat dramei.

În sezonul cinci, violența și intensitatea din „Sons” s-au amplificat în mod considerabil, iar sezonul a ajuns să fie cel mai bine cotat până în prezent – ​​parțial datorită poveștilor care atrage atenția, dar și datorită strălucirii de a avea un spectacol ca acesta disponibil pe Streamingul Netflix, o mișcare pe care din ce în ce mai multe rețele o învață duce la evaluări mai mari pentru episoadele mai noi.

„Sons” a fost întotdeauna un program negru, ucigând personajele importante într-un ritm care îi ținea pe spectatori în mod constant nesiguri cu privire la cine va ajunge la episodul următor și șocă adesea fanii în disponibilitatea de a-și pedepsi brutal propriii protagoniști.

Sons of Anarchy (2008) - Serial Tv
Sons of Anarchy (2008) – Serial Tv

Cu toate acestea, pe măsură ce programul s-a distanțat de influența sa shakespeariană directă, a îmbrățișat un model și mai vechi de tragedie, oferind spectatorilor catarsisul milei și al fricii, două elemente cheie ale formei tragediei grecești, așa cum a fost definită de Aristotel, continuând în același timp să detalieze modul în care eroarea condițiilor umane precum emoția și lăcomia duc la moarte și disperare.

Și, desigur, toate aceste evenimente tragice au fost inexorabil legate de inevitabilitatea destinului.

Acest cel mai nou sezon din „Sons of Anarchy” se deschide cu un sentiment de „Heavy atârnă capul care poartă coroana”, deoarece clubul se confruntă cu și mai multe tragedii care amenință să le distrugă modul de viață, în special pe Jax Teller din Hunnam, care a încercat să plece. gașca de nenumărate ori, dar care se trezește mereu tras înapoi într-o poziție de putere.

Jax și Gemma l-au încadrat pe Clay la sfârșitul sezonului cinci pentru uciderea lui Damon Pope, răufăcătorul din ultimul sezon care a escaladat tragedia din „Fiii Anarhiei” într-o asemenea măsură încât a ars de vie fiica unui bărbat în fața feței sale și a pus în mișcare evenimentele care au dus la moartea favoritului fanilor Opie (Ryan Hurst).

Sons of Anarchy (2008) - Serial Tv

Sons of Anarchy (2008–2014)