Stargate SG-1 (1997–2007)

8.4

„Stargate” este genul de film în care un soldat poate fi transportat în „cealaltă parte a universului cunoscut” într-un vârtej de efecte speciale bizare, pășește într-un templu de pe o planetă extraterestră și spune: „Ce grabă!”

Este, de asemenea, genul de film în care zeul soarelui Ra, care și-a valorificat capacitatea de a traversa universul cu viteza luminii, mai are nevoie de sclavi pentru a-și construi piramidele.

Și unde echivalentul local al unei prințese nubiene este trimis în camera vizitatorilor Pământului, pentru a le face plăcere. Nu-mi spune că nu există coincidențe. Filmul „Ed Wood”, despre cel mai prost regizor al tuturor timpurilor, a fost făcut pentru a ne pregăti pentru „Stargate”.

Stargate SG-1 serial tv
Stargate SG-1 serial tv

Filmul se deschide cu titlul „Egipt, 1928”. (Alte titluri spun „Present Day” și „Military Installation, Creek Mountain, Colorado” – acesta din urmă, desigur, cu muzică militară rom-manechin-dum.) Oamenii de știință descoperă o descoperire arheologică misterioasă.

Așteaptă cu nerăbdare ziua de azi, unde egiptologul Daniel Jackson (James Spader), care seamănă ciudat cu John Lennon, explică teoriile sale experților care ies după aproximativ două propoziții.

Jackson, care este considerat un crackpot, este în mod evident omul pe care guvernul SUA l-ar alege pentru a traduce hieroglifele descoperirii secrete a acelei expediții din 1928 – un cerc gigant de piatră sculptată care este o poartă stelară, lăsată în urmă de constructorii piramidelor.

Și, desigur, Jackson și col. Jack O’Neil (Kurt Russell) sunt tipii care trec prin poartă, conducând o echipă de soldați cu arme automate. Călătoria prin timp și spațiu se face cu tehnica, dar nu cu stilul, unei călătorii similare din „2001”.

Stargate SG-1 serial tv
Stargate SG-1 serial tv

Pe de altă parte, vizitatorii Pământului găsesc o planetă deșertică condusă de zeul Ra, care este interpretat de Jaye Davidson, cunoscut anterior pentru că întruchipează secretul „Jocul Plânsului”.

Aici, îmbrăcat ca o încrucișare între un faraon și o showgirl din Vegas, el conduce o societate curioasă în care navele spațiale folosesc piramidele ca piste de aterizare, dar cetățenii trăiesc ca nomazii deșertului din „Lawrence al Arabiei”.

Vocea lui este distorsionată de un sintetizator astfel încât să scadă câteva octave și sună ca o înregistrare de lift cu o răceală.

Stargate SG-1 serial tv

Stargate SG-1 (1997–2007)