Supernatural (2005–2020)

8.5

Tatăl meu a fost un nenorocit obsedat! Toate prostiile pe care le-a aruncat pe mine despre protejarea lui Sam, asta era prostiile lui. El este cel care nu și-a putut proteja familia! El este cel care a lăsat-o pe mama să moară! Cine nu era acolo pentru Sam . Mereu am fost! Nu a fost corect! Nu meritam ce mi-a pus el.” — Dean Winchester, sezonul 3, episodul 10, „Supernatural”

„Supernatural” a fost difuzat de 15 sezoane. Sezonul actual va fi ultimul. Acest lucru aduce sentimente amestecate în baza de fani relativ mică, dar pasionată (dintre care mă includ și eu). Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale „Supernatural” este că faima sa se limitează la rețeaua și la baza sa de fani: nu există prea multe discuții în exterior despre ceea ce se întâmplă cu show-ul, chiar dacă este și a fost seria pilot din The. C.W.

Mulți oameni s-au uitat în primele cinci sau șase sezoane, apoi au căzut. Alții au rămas prin preajmă. Unii oameni au început să se uite la 15 ani, iar acum au 30 de ani și încă se uită. Criticii au început să revizuiască spectacolul, dar s-au oprit în cele din urmă.

Supernatural (2005)
Supernatural (2005)

Singura comparație cu „Supernatural” poate fi „The X-Files” (o influență uriașă asupra esteticii și structurii timpurii a emisiunii), deși audiența „X-Files” a fost mult mai mare. „Supernatural” a avut premiera în 2005, își închide magazinul în 2020 și este unul dintre puținele spectacole care a făcut puntea dintre lumea pre-și post-social media.

Dar spectacolul a supraviețuit suișurilor și coborâșurilor sale, sezoanelor sale controversate, seriei sale de show-runner… nimic nu i-a alungat pe credincioși. În prezent, particip la un thread pe Twitter care a continuat timp de șapte zile consecutiv.

Oamenii iau pauze pentru a dormi și apoi sari înapoi pentru a se alătura fluxului. „Supernatural” este un fenomen unic în televiziune, mai ales pentru că cele două vedete carismatice ale sale nu au sărit niciodată pe navă (cum a făcut David Caruso atât de catastrofal).

Aceasta înseamnă că Jensen Ackles și Jared Padalecki și-au petrecut 20 de ani și 30 de ani (iar Ackles are acum 40 de ani) explorând aceleași personaje, găsind adâncimi de studiat. Acest lucru este aproape nemaiauzit. Este asul spectacolului.

De ce „Supernatural” a generat o bază de fani atât de loiali? Depinde pe cine întrebi. Fanii sunt împărțiți în facțiuni (uneori în război). Ostilitatea a crescut pe măsură ce serialul se apropie de sfârșit, poate din cauza anxietății colective de separare iminentă.

Cine „expediți” este primordial: oameni diferiți trimit lucruri diferite și „niciodata cei doi nu se vor întâlni”. Nu am livrat personaje sau perechi, am expediat spectacolul. Am văzut spectacolul prin arcul continuu a două personaje centrale fascinante, frații Sam și Dean Winchester, și am fost, de asemenea, atras de frumusețea intensă și întunecată a aspectului spectacolului (în special în primele sezoane).

Supernatural (2005)
Supernatural (2005)

Am dezvăluit în referințe (o listă mică: noduri vizuale la „Citizen Kane”, „High Noon”, „Jaws”, „The Shining”, „Beauty and the Beast” — versiunea Cocteau, nu versiunea Disney, „Cat People”. „—Versiunea Tourneur nu versiunea Schrader, „Străini pe tren”, „Nosferatu”, chiar și „The Searchers” primește unul sau două noduri… era atât de incredibil de bogat și texturat).

Eric Kripke a creat spectacolul (și a rămas cu el în primele cinci sezoane). Inspirațiile sale au fost multiple: dragostea lui pentru legendele urbane, folclorul american și filmele de groază. Dragostea lui pentru „Buffy the Vampire Slayer” a fost o influență (Kripke a observat că „Buffy” nu era atât despre vampiri, cât despre liceu. „Supernatural” nu era despre vânătoarea de monștri, ci despre familie.).

Supernatural (2005)
Supernatural (2005)

Există elemente care par ciudat de familiare, ca un vis filtrat printr-un coșmar: serialul de televiziune „Route 66” este prezent, la fel ca „Quantum Leap”. (Într-o notă obsesivă: unul dintre personajele principale din „Quantum Leap” se numește „Sam”, în timp ce celălalt personaj este interpretat de „Dean” Stockwell. Coincidență?).

Pe drumul lui Kerouac există ca un ecou fantomatic, Sam și Dean, eliberați de domesticitate, într-o mișcare neliniștită și constantă pe străzile uitate ale Americii. 

Supernatural (2005)

Supernatural (2005–2020)