The Queen’s Gambit (2020)

Netflix
Online

8.6

Când citiți cuvintele „Serial dramă limitat Netflix despre dependență, obsesie, traumă și șah”, primul adjectiv care vă vine în minte probabil că nu este „emotionant”. Dar iată-ne, iar „The Queen’s Gambit”, adaptarea lui Scott Frank după romanul cu același nume al lui Walter Tevis, necesită absolut folosirea „emotionantului”.

Ancorat de o performanță magnetică și susținut de actorie de talie mondială, limbaj vizual minunat, o redare care nu este niciodată mai puțin captivantă și o dorință admirabilă de a accepta contradicția și ambiguitatea, este una dintre cele mai bune seriale ale anului. Deși nu este lipsit de defecte, este, pe scurt, un triumf.

The Queen's Gambit (2020) - Serial TV
The Queen’s Gambit (2020) – Serial TV

Și este satisfăcător nu doar ca o dramă de perioadă convingătoare, un studiu de caracter și o sărbătoare pentru ochi. Este, de asemenea, în esență, un film sportiv învelit în veșmintele unui serial TV de prestigiu. Întrebați-vă: când ați pompat ultima dată aerul cu pumnul peste șah? Nu este ceva ce meriti?

Sunt șanse ca Beth Harmon (remarcabila Anya Taylor-Joy) să câștige destul de multe lucruri pe măsură ce oamenii descoperă seria excelentă a lui Frank și co-creatorul Alan Scott. O întâlnim pe Beth ca o fetiță de opt ani (Isla Johnson), când a rămas imposibil nevătămată – cel puțin din punct de vedere fizic – de accidentul de mașină care a ucis mama ei.

Tatăl ei nu este în imagine, așa că Beth se trezește la o școală creștină pentru orfani. Pe când se află acolo, ea dezvoltă trei lucruri: o prietenie cu Jolene (noul venit Moses Ingram, excelent), o pasiune pentru șah și o dependență fizică și emoțională de micile tranchilizante verzi hrănite copiilor până când sunt scoși în afara legii de către stat.

The Queen's Gambit (2020) - Serial TV
The Queen’s Gambit (2020) – Serial TV

Când în sfârșit părăsește școala, are ultimele două lucruri împachetate în valiza ei, alături de o grămadă de cărți de șah, un ego considerabil, niște traume neexplorate și o cantitate nu mică de dezgust de sine. Dar este jocul care o conduce, trimițând-o atât pe culmile lumii competitive de șah, cât și, din ce în ce mai mult, la tezaurul ei de pastile și uitarea oferită de alcool.

Pe scurt, Beth are multe de rezolvat. Din fericire, Anya Taylor-Joy este mai mult decât la îndemână. Jucând pe Beth de la 15 încolo, Taylor-Joy oferă genul de performanță care devine mai captivantă cu cât stai mai mult cu ea. Este o întorsătură atât a glamourului îmbătător, cât și a unei mici vanități prețioase, interioară fără a fi niciodată închisă, sfâșietor de vulnerabilă și extrem de amuzantă, adesea simultan.

O mare parte din poveste se bazează pe când și cum Beth este singură – și uneori este cea mai singură când este înconjurată de oameni – iar performanța lui Taylor-Joy este deosebit de remarcabilă în aceste momente. Scene cu Beth singură în casa ei, în apartamentul unui străin, într-un avion, în patul ei noaptea – toate fredonează cu genul de energie care apare doar atunci când cineva este cu adevărat neobservat.

 

The Queen's Gambit (2020) - Serial TV
The Queen’s Gambit (2020) – Serial TV

În acest caz, totuși, ea creează acea energie într-o cameră plină de camere și membri ai echipajului. Genul ăsta de onestitate și eliberare este chestia unei legende a actoriei, cum ar fi fardul lui Eleanora Duse.

Este încă un alt filigran într-o carieră tânără deja plină de ei și, cumva, nu este niciodată mai bună decât atunci când Beth stă tăcută în spatele unei table de șah.

The Queen's Gambit (2020) - Serial TV

The Queen’s Gambit (2020)