The Twilight Zone ( 1959 )

9.1

Unul dintre cele mai venerate seriale de televiziune, The Twilight Zone (CBS, 1959–64) este un model de urmat pentru antologiile TV.

Parabolele sale științifico-fantastice/horror/fantezie ascuțite explorează speranțele, disperările, orgoliile și prejudecățile omenirii în moduri profunde și metaforice pe care drama convențională nu le poate.

Creatorul Rod Serling a scris majoritatea scenariilor și le-a produs pe cele ale unor scriitori de acum legendari precum Richard Matheson și Charles Beaumont.

The Twilight Zone (1959) - Serial TV
The Twilight Zone (1959) – Serial TV

Serialul a prezentat actori care vor deveni în curând celebri precum Robert Redford, William Shatner, Burt Reynolds, Robert Duvall, Dennis Hopper, Carol Burnett, James Coburn, Charles Bronson, Lee Marvin, Peter Falk, Donald Pleasence și Bill Mumy, precum precum și vedete consacrate precum gigantul filmului mut Buster Keaton, Burgess Meredith, Art Carney, Mickey Rooney, Ida Lupino și John Carradine.

The Twilight Zone a avut o abilitate destul de remarcabilă de a prelua concepte de povestiri stupide, de a le combina cu scrisuri predicatoare și moraliste și de a produce niște episoade cu adevărat remarcabile. (Serios, crezi că Aripa de Vest a fost grea? Aaron Sorkin nu are nimic asupra lui Rod Serling în modul complet de furie neprihănită.)

Fantoma lui Adolf Hitler călătorește în Statele Unite și îl învață pe Dennis Hopper să devină un demagog eficient („El este În viaţă”)? Funcționează.

Un fost comandant al lagărului de concentrare se întoarce la Dachau după al Doilea Război Mondial și este judecat de fantomele victimelor sale („Deaths-Head Revisited”)? Funcționează.

William Shatner îl strigă și țipă despre monstrul de pe aripa avionului („Coșmar la 20.000 de picioare”)? Funcționează.

The Twilight Zone (1959) - Serial TV

The Twilight Zone ( 1959 )